Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 857 Ocena: 20296

Dodano: 06.12.2017

Odsłon: 270

Lekko, zdrowo i pożywnie - tak lubię jeść najbardziej :) Dzisiaj zapraszam na pieczone kawałki łososia, które dzięki kołderce z pesto są niezwykle delikatne i soczyste. Całość dopełniają pieczone warzywa - pomidory, cukinia oraz ziemniaki w mundurkach. Zapiekanka jest smaczna i bardzo aromatyczna - gorąco polecam :)

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • pesto z bazylii (przepis w moim profilu)
  • mozzarella (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania.

  2. Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (możemy je lekko zblanszować) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwą z oliwek. Cukinię oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą.

  3. Filet z łosia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy pesto z bazylii, a na wierzchu tworzymy z niego kołderkę. Na plastry cukinii układamy ryby z pesto, a pomiędzy nie pokrojone na ćwiartki ziemniaki w mundurkach.

  4. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, wszystko oprószamy dodatkowo solą oraz pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.

  5. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżymi listkami bazylii lub ulubionymi ziołami.

  6. Wszystkie składniki możemy dodatkowo przełożyć serem mozzarella (prezentowana wersja jest bardziej lekka). Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń