Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łososiowa lazania"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 109
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 109
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 600 kcal, cena 5 zł.
. Kawałki papryki w potrawie możesz zastąpić plastrami cukinii.
Papryki umyj, przekrój na pół, usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki. Opłucz i posiekaj grubo bazylię. Ricottę zmiksuj razem z kremówką i mąką ziemniaczaną.
Płaty lazanii wrzucaj na posolony wrzątek i gotuj 5-6 minut. Następnie wyjmij je, opłucz zimną wodą i posmaruj olejem. Filet z łososia opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć rozmrożony i osączony szpinak. Duś kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Dodaj połowę posiekanej bazylii, wymieszaj.
Formę do zapiekania posmaruj olejem. Na dnie ułóż 3 plastry lazanii. Łyżką nanieś połowę masy serowej, szpinaku, papryki i pokrojonego łososia. Przykryj 3 kolejnymi plastrami makaronu. Rozłóż resztę składników w tej samej kolejności.
Przykryj plastrami lazanii, posyp 3 łyżkami parmezanu i 2 łyżkami orzeszków pini. Piecz w temperaturze 180 st. ok. 30 minut. Ozdób resztą bazylii.Źródło: Świat kobiety