Do góry

Przekąski Przepis na:

Łososiowe kotleciki - piłeczki

Łososiowe kotleciki - piłeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 691

Doskonałe danie dla maluszków, które chcą jeść samodzielnie i dla tych które jedzą paluszkami. Świetna i zdrowa przekąska na urodziny dziecięce jak i przyjęcia dla dorosłych.

Składniki

  • średni ziemniak w łupince, ok 150g
  • filety z łososia, 70g
  • sok z cytryny
  • 3/4 łyżki masła
  • posiekane dymki, 2 szt.
  • słodki sos chili (niekoniecznie), łyżeczka
  • ketchup, 2 łyżki
  • majonez, pół łyżki
  • łyżka mąki z odrobiną soli i pieprzu
  • roztrzepane jajko
  • Bułka tarta, 50g
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaka w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Gdy nieco ostygnie obrać i rozgnieść go.

  2. Ugotuj łososia w kuchence mikrofalowej przez 2-3 min w wysokiej temp. z dodatkiem soku z cytryny i masła, lub w pół szklanki bulionu z cytryną i masłem. Rozdrobnić mięso i zostawić do wystygnięcia.

  3. Ziemniaki mieszamy z dymką, sosem chili, majonezem, ketchupem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - wymieszać.

  4. Dodajemy do wykonanej masy łososia i delikatnie mieszamy alby za bardzo go nie rozdrobnić. .

  5. Formujemy z masy małe piłeczki , które obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń