Do góry

Desery Przepis na:

Lukier

Lukier

Autor: kibi87

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 851

Dodano: 16.01.2011

Odsłon: 28598

najlepszy z najlepszych, przepis z programu "Między kuchnią a Salonem", do ciast, ciasteczek, babek, keksów itp.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmiksować na najwyższych obrotach białka z cukrem pudrem (nie czekać aż białka się ubiją, od razu dodać cukier), kiedy masa stanie się bialutka dodać sok w połówki cytryny. Można dodać dowolnego aromatu.

  2. Z tych proporcji wychodzi bardzo dużo lukru. Mi wystarczyło na posmarowanie 4 makowców jak na zdjęciu. POLECAM PYSZNOŚCI:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagoda114 21 lutego 2011 Ja robię taki jak amela i jest świetny, dodatkowo cytrynowy smak podkreśla smak wypieków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 19 stycznia 2011 Ja robie lukier tylko z soku z cytryny z kropelka olejku cutrynowego i cukry pudru. Utrzeć do białości. Zaręczam, ze nie odpada. A drugi sposób niedawno odkryty- lukier na kwaśnej śmietanie - jest naprawdę znakomity, kremowy. gładki, jak jedwab....a więc śmietana 18% i cukier puder oraz dowolny olejek....super!
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 18 stycznia 2011 trochę odpada, nie wiem jak go udoskonalić, żeby nie odpadał

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

duszka16 17 stycznia 2011 Potwierdzam lukier jest super. Proponuję jednak zrobić go z 1 białka, 1 szklanki cukru pudru i soku wyciśniętego z plasterka cytryny. Z podanych przeze mnie proporcji też wychodzi bardzo dużo lukru ale z trzech białek to aż strach pomyśleć ile tego wyjdzie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 stycznia 2011 Lukier godny wypróbowania. Zawiera sok z cytryny, więc pewnie będzie nam smakował. Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń