Do góry

Dodatki Przepis na:

Lukier królewski

Lukier królewski

Autor: laveheart

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 386

Dodano: 14.12.2015

Odsłon: 5226

Żeby zrobić dobry lukier trzeba dobrze ubić białka.. - Ot cały sekret lukru. Dzisiaj rano znalazłam dosyć ciekawy filmik o tym Jak zrobić lukier królewski ? Po obejrzeniu rzeczywiście okazało się to banalnie proste, więc...

Składniki

  • 3 białka
  • 450 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Białka oddzielamy od żółtek i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny lub na całą noc, dzięki temu białka będą mocniejsze. Następnie białka przelewamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli, ale nie ubijamy ich na sztywno.
    W kolejnym kroku małymi porcjami dodajemy przesiany cukier puder, tak by nie było grudek. Cały czas miksujemy na najmniejszych obrotach. Aby nasz lukier, który cały czas miksujemy nie napowietrzył się. W trakcie miksowania dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny.
    Miksujemy tak około 15-17 minut, aby masa była gładka i błyszcząca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń