Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowa babka cytrynowa"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 142
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1066
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 142
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do masła dodajemy cukier, startą skórkę i ucieramy na puszystą masę. Następnie łączymy stopniowo z jajami. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli na przemian z kwaśną śmietaną i połową soku z cytrusów.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu robimy nożem nacięcie na całej długości. Pieczemy 40–45 minut w 180oC. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy i cytryny aż powstanie lukier, którym pokrywamy ciasto. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.
Wartość odżywcza porcji 250 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia