Do góry

Desery Przepis na:

Lukrowa babka cytrynowa

Lukrowa babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Lukrowa babka cytrynowa"

Składniki

  • pomarańcza
  • cytryna
  • 175 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 3 jaja
  • 260 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 150 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka cytrynowa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł

  2. Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do masła dodajemy cukier, startą skórkę i ucieramy na puszystą masę. Następnie łączymy stopniowo z jajami. Na koniec do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli na przemian z kwaśną śmietaną i połową soku z cytrusów.

  3. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu robimy nożem nacięcie na całej długości. Pieczemy 40–45 minut w 180oC. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

  4. Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy i cytryny aż powstanie lukier, którym pokrywamy ciasto. Dekorujemy kandyzowaną skórką cytrynową.

  5. Wartość odżywcza porcji 250 kcal. Białko 4 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 36 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń