Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lukrowana plecionka"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13098
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 66
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 57
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13098
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 66
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 57
Składniki
Masło lub margarynę stop, wystudź. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mąki. Dolej tyle mleka, by powstał dosyć gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na 20 minut.
Pozostałą mąkę i cukier wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, jajka, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej stopiony tłuszcz. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek pokrój na 3 równe paski. Jeden z nich posmaruj konfiturą. Wszystkie paski zroluj. Rulony spleć w warkocz. Przełóż go na blachę przykrytą pergaminem. Uformuj wieniec.
Ciasto odstaw jeszcze na 20 minut, aby ponownie podrosło. Potem piecz 40 minut w temp. 200oC. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Oblej nim wystudzony wieniec. Zanim lukier zastygnie, plecionkę posyp pistacjami.Źródło: Naj