Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowane pierniczki"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 74
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 200 kcal, cena 70 gr
Krok pierwszy
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Uformuj kopczyk, na środku zrób dołek. Wbij w niego dwa całe jajka. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Wsyp połowę cukru. Posiekaj .
Krok drugi
Do składników na stolnicy dosyp po łyżeczce sody oczy- szczonej oraz korzennej przyprawy do pierni czków. Na koniec dodaj naturalny płynny miód. Starannie posiekaj wszystkie .
Krok trzeci
Posiekane zagnieć starannie tak, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok czwarty
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Foremkami wykrawaj pierniki. Ukła daj je na blasze, piecz w 170 st. około 15 min. Posmaruj żółtkiem z wodą. Pozostaw do ostudzenia.
Krok piąty
Resztę cukru wsyp do miseczki. Dodaj roztrzepane białko i tyle soku wyciśniętego z cytryny, by powstał gładki lukier. Udekoruj nim wystudzone ciasteczka. Pozostaw do całko witego zastudzenia.Źródło: Świat kobiety