Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane pierniczki"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2300
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 65
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 111
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2300
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 65
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 111
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej sztuki 0,60 zł
Ciasto. W garnku umieszczamy masło i miód. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się obydwu produktów. Suche mieszamy, wlewamy letni miód z masłem i likier migdałowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Klejące się, o miękkiej konsystencji ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 60 minut. Po tym czasie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm, po czym foremkami wycinamy ciasteczka.
Układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na 12–15 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170oC.
Lukier. Ucieramy cukier puder z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania błyszczącego lukru. Smarujemy ciepłe ciasteczka i studzimy.Źródło: Rewia