Do góry

Desery Przepis na:

Lukrowane, świąteczne pierniczki

Lukrowane, świąteczne pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 11336

Więcej

Składniki

  • 350 g mąki
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 30 g masła
  • 170 g cukru
  • 150 g miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaT 08 grudnia 2012 Pierniki rosną bardzo fajnie, jednak po jakimś czasie opadają i dzieje się to jeszcze w piekarniku:/ Na razie twarde jak kamień:):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń