Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowany jabłecznik"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 128
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 588
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 128
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 588
Składniki
Jabłka obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 75 g cukru. Duś ok. 7 minut. Mąkę ziemniaczaną połącz z 3 łyżkami zimnej wody i wlej do jabłek. Mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło, 2 jajka i resztę cukru. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż ją na 30 minut do lodówki. Migdały posiekaj, rodzynki namocz w rumie i odstaw pod przykryciem. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep większą częścią ciasta (ok. 2/3). Ponakłuwaj widelcem i posyp bułką tartą.
Nadzienie z jabłek wymieszaj z migdałami oraz rodzynkami i rozłóż na dnie tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkuj na placek, przykryj nim jabłka. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym ostatnim jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz 60 minut.
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z resztą soku cytrynowego. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim zastygnie, obsyp go płatkami migdałów. Podawaj z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 100 minutŹródło: Na żywo