Do góry

Dania główne Przepis na:

Maczanka po krakowsku

Maczanka po krakowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 545

Pewnie zastanawiacie się co to jest maczanka krakowska? Odpowiedz jest prosta: to starokrakowskie danie, które składa się z aromatycznego schabu lub karkówki, sosu kminkowego oraz bułki.  Maczanka znana była już w XVI wieku i podobno była ulubioną przekąską krakowskich dorożkarzy. Zastanawiacie się jak zrobić Maczankę krakowską? Otóż danie jest bardzo proste i zachwyci wszystkich domowników lub gości, a do jej przygotowania potrzeba tak naprawdę paru składników i trochę czasu. Podczas pieczenia w domu unosi się zamach kminku i pieczonego mięsa wiec czasem trudno jest powstrzymać się od zaglądania do piekarnika. Dzisiaj zaprezentuję wersję najbardziej krakowską, czyli podaną z obwarzankiem.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 8 średnich cebul
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 łyżeczek kminku
  • Olej do smażenia
  • Bułka wodna, bułka kajzerka lub obwarzanek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć, osuszyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem, paprykami, solą i 3 łyżeczkami kminku i zostawić na noc do zamarynowania w lodówce

  2. Kolejnego dnia na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć schab na złoty kolor z każdej strony

  3. Przełożyć schab do brytfanki
    Cebulę pokroić w talarki i obsypać schab cebulą w brytfance
    Całość posypać 2 pozostałymi łyżeczkami kminku
    Polać szklanką czerwonego wina i resztą oleju pozostałego na patelni ze smażenia

  4. Nastawić piekarnik na 190 stopni (góra-dół)
    Brytfankę przykryć i włożyć do piekarnika
    Schab piec 2 godziny
    Po 2 godzinach wyjąć schab z sosu na deskę i pokroić na kawałki
    Parę krążków cebuli odłożyć na bok do dekoracji

  5. Pozostały sos z cebulami zmielić na gładko
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, mięso włożyć do sosu, jeśli ostygło to włożyć na chwilkę do pieca
    Na talerz nałożyć trochę sosu, położyć na to dół przekrojonej bułki
    Polać dół bułki sosem i przykryć kawałkiem mięsa, polać sosem i położyć parę krążków cebuli, którą wyjęliśmy z sosu
    Całość przykryć góra bułki
    Podawać z ogórkami lub innymi kiszonkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń