Do góry

Desery Przepis na:

Maczki drożdżowe

Przepis dnia 2010-01-24
Maczki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 812

Dodano:

Odsłon: 21988

Bardzo łatwe w przygotowaniu mini - bułeczki drożdżowe nawet dla tych, którzy nigdy nie robili drożdżowego.Jest to moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie robiłam i z efektów jestem zadowolona.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto : Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem.Wyrobić ciasto.

  2. Wstawić na 30 min do lodówki.

  3. Ciasto wałkować na cienkie placki i rozsmarować mak.

  4. Zwijać ciasto w rulon, a następnie kroić na kawałki 3 cm.

  5. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.

  6. Układać na blaszce luźno.

  7. Piec 170 C - 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Monik2124 21 stycznia 2013 Jestem już po maczkach. Tyle, że po wyjęciu ciasta z lodówki musiałam dodać trochę mąki, bo było zbyt rzadkie (robiłam z połowy porcji i dodała tej mąki ok. 5 łyżek) i troszkę dłużej były w piekarniku. A co do samych maczków są rzeczywiście pyszniutkie i bardzo prosto się je robi. Na pewno będę je co jakiś czas robić.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monik2124 19 stycznia 2013 Witam. Powiedzcie mim proszę czy ta śmietana ma być słodka czy kwaśna. Ja stawiam na słodką ale nie chcę popełnić błędu.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 stycznia 2012 Dzisiaj zrobiła i już ich nie ma. Są pyszne i nie ma przy nich dużo roboty. Część bułeczek posmarowałam nigdałowym lukrem i położyłam kilka kawałków skórek pomarańczowych. Przepis godny polecenia5.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź , wyglądają tak apetycznie, że jutro zrobię i zjem.)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 stycznia 2012 Irmo do maczków nie dodaje białka ( do makowca daję) i są ok właśnie wczoraj je robiłam .Pozdrawiam -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 stycznia 2012 Renka, czy do makowej masy dodajesz ubite białko, a jeśli nie, to czy masa nie jest za sucha? pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 listopada 2011 czy napewno mają być 2 kostki margaryny?nie za dużo?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

limonka83 10 marca 2011 :) pysznie wygladaja.... przepis super i nie trudny .... zrobie napewnio.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 08 lutego 2010 wygladają super ja też takie robię tylko z dżemem bo moje dzieci nie lubią maku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń