Do góry

Desery Przepis na:

Madeira cake

Madeira cake

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 826

Dodano:

Odsłon: 22006

Ciekawe ciasto o równie ciekawej nazwie ;-)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 240 g masła lub margaryny
  • 150 g drobnego cukru + dwie łyżki na posypanie
  • 4 jajka
  • Otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką jasną masę. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

    Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru.

  2. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
    Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/12/madeira-cake.html

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń