Do góry

Desery Przepis na:

Magiczne ciasto.

Desery

Autor: Ladylaura

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 198

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 36331

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować.

Składniki

  • Blaszka o boku 20 cm :
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła – roztopić i ostudzić
  • 115 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka, letniego
  • Cukier puder do posypania po upieczeniu i ostygnięciu
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw ubijamy białka z kilkoma łyżkami soku z cytryny na sztywną pianę. Odstawiamy. Następnie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na jasną ,puszystą masę .Dodajemy do niej letnie masło i miksujemy do
    połączenia.Następnie resztę soku z cytryny ,ekstrakt waniliowy i mąkę przesianą przez sitko i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.Teraz dodajemy letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.

  2. Ciasto przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy w czym pieczemy i jakiej wielkości jest foremka.Najlepiej sprawdzić po 40 minutach ,jeśli środek jest ścięty to ciasto jest gotowe. Jeśli czujemy ,że nadal płynny pieczemy kolejne 10 minut.

  3. Po upieczeniu i przestygnięciu przechowujemy w lodówce.
    Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń