Desery Przepis na:
Magiczne jabłka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4
Dodano: 10.03.2010
Odsłon: 891
Składniki
- duże czerwone jabłka z gładką skórką
- płynny miód, pół szklanki
- masło, 1 łyżka
- pokrojone figi, pół szklanki
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Miękkie masło utrzeć z miodem dolewając około pół szklanki przegotowanej wody.Jabłka staranie umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Ostrym nożem ściąć wierzchy. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne.
-
Pokrojone figi wymieszać z posiekanymi migdałami i konfiturą śliwkową. Następnie nadziać nimi wydrążone jabłka.
-
Nadziewane jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać miodowym sosem .
-
Piec w nagrzanym piekarniku do 200st.C około 25 min. W trakcie pieczenia jabłka kilka razy podlać sosem zbierającym się na dnie naczynia.
-
Gotowe jabłka wyjąć,ostudzić i udekorować migdałami i orzechami. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Komentarze do przepisu (1)

Mirabelka 10 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ojej, popraw składniki (każdy składnik i jego ilość w osobnym okienku) bo przepis zapowiada się pysznie, ale nie wiadomo ile czego...0 Kto głosował? | Odpowiedz