Do góry

Desery Przepis na:

Magiczne jabłka

Magiczne jabłka

Autor: elzbietar1963

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 4

Dodano: 10.03.2010

Odsłon: 891

Magiczne jabłka to wspomnienie babcinych łakoci.

Składniki

  • duże czerwone jabłka z gładką skórką
  • płynny miód, pół szklanki
  • masło, 1 łyżka
  • pokrojone figi, pół szklanki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z miodem dolewając około pół szklanki przegotowanej wody.Jabłka staranie umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Ostrym nożem ściąć wierzchy. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne.

  2. Pokrojone figi wymieszać z posiekanymi migdałami i konfiturą śliwkową. Następnie nadziać nimi wydrążone jabłka.

  3. Nadziewane jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać miodowym sosem .

  4. Piec w nagrzanym piekarniku do 200st.C około 25 min. W trakcie pieczenia jabłka kilka razy podlać sosem zbierającym się na dnie naczynia.

  5. Gotowe jabłka wyjąć,ostudzić i udekorować migdałami i orzechami. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 10 marca 2010 Ojej, popraw składniki (każdy składnik i jego ilość w osobnym okienku) bo przepis zapowiada się pysznie, ale nie wiadomo ile czego...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń