Do góry

Dodatki Przepis na:

Majonez domowy

Majonez domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 1102

Dodano:

Odsłon: 243

Strach ma wielkie oczy ! Zawsze myślałam że zrobienie domowego majonezu to bardzo trudne zadanie /może się zważyć, rozwarstwić, przebić itp/ Jednak przyparta do muru /wielka sobota po południu, warzywa na sałatkę ugotowane i pokrojone a sklep spożywczy już zamknięty/ przekonałam się, że własnoręczne zrobienie majonezu to sprawa bardzo szybka i prosta.

Składniki

  • jajko 1 szt
  • musztarda 1 łyżeczka
  • olej /słonecznikowy lub rzepakowy/ 1 szklanka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do wysokiego wąskiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na końcu wlewamy olej. Wkładamy blender tak by dotykał dna. Blendujemy 30 sekund. Nie przerywając miksowania unosimy blender o ok. 0,5 cm tak by "pobrał" trochę oleju i blendujemy dalsze 10 sekund. Następnie znów podnosimy blender o ok. 0,5 cm i miksujemy kolejne 10 sek. itd - do czasu aż cały olej połączy się z pozostałymi składnikami i uzyskamy jednolity sos.
    Taki majonez może być bazą do sosu czosnkowego /wystarczy dodać czosnek granulowany/, chrzanowego /dodajemy tarty chrzan/ lub innego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń