Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron angotti z sosem serowym

Makaron angotti z sosem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15065

Dodano:

Odsłon: 1241

Standardowy sos serowy z nowo poznanym makaronem.

Składniki

  • 400 g makaronu angotti
  • cebula
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka mleka
  • 200 g sera gorgonzola
  • 3 gałązki świeżej szałwii
  • mąka
  • sól ,pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości. Przygotowałem sos serowy : cebulę obrałem , posiekałem .Szynkę pokroiłem w kostkę . W rondlu mocno rozgrzałem oliwę , zeszkliłem na nim cebule. Dodałem szynkę , smażyłem chwilę , oprószyłem mąką . Jak mąka się przyrumieniła , wlałem bulion i mleko , ciągle mieszając jeszcze raz doprowadziłem do wrzenia . Zmniejszyłem ogień , nie przerywając mieszania gotowałem ok. 5 minut.
    Gorgonzole pokroiłem na małe kawałki , Opłukałem szałwię , pokroiłem w wąskie paski., dodałem do sosu , doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Podgrzewałem stale mieszając , aż ser całkowicie się rozpuści.
    Makaron po odcedzeniu przełożyłem na podgrzane talerze . Polałem sosem serowym. Udekorowałem listkami szałwii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 lipca 2014 Standardowy, ale zawsze pyszny :)
W takim wykonaniu każdemu posmakuje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 22 lipca 2014 Jeszcze z takim makaronem nie spotkałam się. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń