Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 2738

Dodano:

Odsłon: 1126

Kuchnia chińska niewątpliwe jest jedną z moich ulubionych kuchni. W szczególności uwielbiam różnego rodzaju dania z makaronami przygotowywane w woku.

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczak
  • 1 średnia marchewka
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 150 g makaronu chow mein
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • Sól
  • Do podania:
  • natka pietruszki
  • Sezam
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i doprawiamy solą. Przygotowujemy warzywa. Marchewkę obieramy, a z papryk usuwamy gniazda nasienne. Wszystko kroimy w cienkie paski (zapałki). Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.

  2. Makarony, każdy w osobnej misce, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po 3-4 minutach powinien być gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ wchłonie później sos podczas smażenia) musimy go odcedzić i przelać zimną wodą. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, ostrygowy i rybny.

  3. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pamiętajcie, że kurczaka smażymy na bardzo gorącym oleju. Smażymy około 2-3 minuty co jakieś czas mieszając. Gdy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki. W woku ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek, papryczkę i imbir. Smażymy około 30 sekund. Wrzucamy pieczarki. Odrobinę solimy i smażymy mieszając około 1 minutę po czym dodajemy pozostałe warzywa. Wszystkie warzywa obsmażamy jakieś 3 minuty. Pamiętamy aby o jakiś czas je przemieszać. Do warzyw dorzucamy podsmażonego kurczaka i makarony. Wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. Mieszamy i smażymy, aż makaron wchłonie cały płyn.

    Podajemy z sezamem i natką pietruszki.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń