Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron domowej roboty

Makaron domowej roboty

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 2519

Dodano:

Odsłon: 3918

Makaron domowej roboty

Składniki

  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • pół łyżeczki soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wlać jajka, żółtka, dodać sól i zagnieść ciasto.
    W razie potrzeby dodać odrobinę wody.
    Ciasto formować w kulę, zagniatać ok. 10 min.
    Ciasto przykryć miską i odstawić na 30 min.
    Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Placki pokroić na kawałki według uznania.
    Pokrojony makaron zostawić na stolnicy na kilku minuty, by przesechł.
    Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju przez kilka minut,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 września 2016 Fajnie <3 U mnie co niedzielę odbywało się robienie makaronu. Świetna sprawa, boski smak <3 Jakoś wtedy rodzina żyła, radowała się każdą błahą rzeczą, takimi mikro drobiazgami. Czasami praktykowane jeszcze, rosół jest wtedy mega wyborny <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń