Do góry

Zupy Przepis na:

Makaron domowy

Makaron domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 267

Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to czynność bardzo trudna, myślę że każdy sobie z nim poradzi. Rosół domowy z kury, też może być bardzo smaczny. Wykonuje się znacznie szybciej, bo jeśli użyjemy mięsa z kury wystarczy go gotować 1- 1,5 godziny i będzie gotowy. Podany z makaronem własnej roboty albo ugotowanymi ziemniakami, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki na pewno zachwyci domowników.

Składniki

  • Makaron domowy: 1 1/2 szklanki wybornej mąki pszennej 3 żółtka jajko
  • Rosół domowy: 1 kura rosołowa lub 1 kurczak bez podrobów. albo elementy z kurczaka (skrzydełka, szyje, korpus) duży pęczek włos
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Makaron domowy przygotowanie:
    W usypanej w kopczyk mące robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone od białek żółtka i zagniatamy ciasto, początkowo nożem, a następnie za pomocą rąk. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, jednolite, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Odkładamy by lekko przeschło.

    Przesuszone krążki ciasta kroimy na połowę, zwijamy, kroimy w nitki i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki świeżego masła. Cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, dokładnie odsączamy. Makaron podajemy do rosołu z kury lub wołowiny.

  2. Rosół z kury przygotowanie:
    Mięso myjemy dokładnie i przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz i liść laurowy i gotujemy. Włoszczyznę obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i razem z gałązkami natki pietruszki dodajemy do mięsa.Cebulę obieramy, opiekamy w piekarniku lub nad płomieniem kuchenki i wkładamy do zupy. Nadadzą one rosołowi ładny kolor.

    Rosół gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, zupę solimy do smaku. Mięso i włoszczyznę wyjmujemy. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Podajemy z makaronem posypany natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń