Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron Farfalle z sosem wieprzowym.

Makaron Farfalle z sosem wieprzowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17976

Dodano:

Odsłon: 113

Makaron Farfalle podany z sosem wieprzowym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

Składniki

  • makaron farfalle (kokardki) 50 dag
  • marynowane papryczki czereśniowe
  • Sos:
  • mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
  • cebula 1 szt.
  • Lubczyk
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 1 łyżka
  • ziele angielskie mielone szczypta
  • liść laurowy mielony szczypta
  • woda 1 litr
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
  • Koncentrat pomidorowy
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.

  2. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając.

  3. W między czasie gotujemy makaron.

  4. Ugotowany makaron podajemy z sosem wieprzowym, ogórkiem kiszonym lub marynowaną papryczką czereśniową.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 24 sierpnia Prosto, smacznie i sycąco - tak lubię:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń