Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron tagliatelle z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli

Makaron tagliatelle z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 364

Dodano:

Odsłon: 1011

Makaron szpinakowo - pomidorowy, brokuły al dente i gęsty, wyrazisty sos. Pycha !

Składniki

  • makaron tagliatella (szpinakowo - pomidorowy ) , może byc również zwykły
  • brokuły ok. 450 g ( u mnie mrożone )
  • serek Bieluch ok. 120 g (wg mnie najlepszy serek pod względem składu i wartości odżywczych )
  • ser Gorgonzola ok. 100 g (lub inny tego typu np. Lazur )
  • śmietana 18 % ok. 100 g (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • czosnek 1 ząbek
  • oregano
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Brokuły gotujemy al dente (ok .6-7 minut ) w osolonej wodzie.

    Na petelnię przekładamy (pokrojony w mniejsze kawałki) ser gorgonzola, biały serek oraz śmietanę.
    Po chwili dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Mieszamy ze sobą i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, aż do rozpuszczenia.
    Sos doprawiamy oregano ,solimy i pieprzymy - najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.

    Na patelnię przekładamy makaron i brokuły i łączymy ze sobą lub układamy na talerzu i polewamy sosem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń