Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron trofiette

Makaron trofiette

Autor:

Przepisów i artykułów: 748 Ocena: 14374

Dodano:

Odsłon: 2004

Z kuchni włoskiej. Makaron trofiette zrobiony jest z mąki semolina (mąka z ziarna twardego) ,ręcznie robiony ,wg tradycyjnej kuchni Ligurii najlepiej smakuje z pesto.

Składniki

  • 200 g makaronu trofiette
  • szklanka fasolki szparagowej
  • 4 małe ziemniaki
  • 1/2 szklanki pesto z bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Pesto:
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • łyżka orzeszków pinii
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • łyżka świeżego oregano
  • 1/4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrałem ziemniaki i pokroiłem w plasterki o grubości około 1 cm .
    Fasolkę po umyciu i odkrojeniu końcówek pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
    Zagotowałem wodę z odrobiną soli , wrzuciłem do niej ziemniaki . Gotowałem na średnim ogniu do miękkości. Potem odcedziłem i odstawiłem. Do wody po ziemniakach wrzuciłem fasolkę , gotowałem do miękkości , odsączyłem i odstawiłem. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody , wykorzystałem tę po ziemniakach , wrzuciłem makaron , gotowałem ok. 20 minut .
    Połączyłem wszystkie składniki , delikatnie wymieszałem , dodałem pesto , posypałem parmezanem i udekorowałem listkiem bazylii.

    Pesto : bazylię , orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni , czosnek , oregano, szczyptę soli utarłem w moździerzu na pastę , Dodałem oliwę , ser . Wszystko dokładnie wymieszałem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamissima 16 lutego 2017 Makarony z semoliny są bardzo zdrowe!Zawierają znacznie więcej białka, witamin, mikro i makroelementów, w tym wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy! Ja kupuje gotowe od Primo Gusto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panteraB2 03 października 2014 Każdy włoski makaron jest z semoliny,czyli z pszenicy durum. Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 lipca 2014 a ja tak szukałam, bo mi do schabu był potrzebny, pyszności ! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 lipca 2014 Wspaniałe i bardzo oryginalne połączenie makaronu,ziemniaków i fasolki - reszta składników musi nadawać niezwykłego smaku i aromatu całości - bardzo mi się podoba ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 12 lipca 2014 Rzeczywiście bardzo ciekawy przepis,jeszcze nigdy nie jadłam takiego połączenia trzech głównych składników. Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń