Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem

Makaron udon z wędzonym łososiem i sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15066

Dodano:

Odsłon: 2206

Japoński makaron udon świetnie sprawdził się w tej wersji.

Składniki

  • 2 filety wędzonego łososia dzikiego
  • 150 g makaronu udon
  • 2 posiekane dymki
  • 1 nieduża zielona papryka
  • 2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
  • Dressing : 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • sok z jednej limonki
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszałam składniki dressingu. dodałam makaron i dokładnie wymieszałam.
    Ugotowałem udon według przepisu na opakowaniu (mój był świeży, więc wystarczyły mu 2-3 minuty), odsączyłem.
    Następnie dodałam makaron, dymkę, drobno pokrojoną paprykę, wymieszałam i wyłożyłem makaron na talerz, na nim rozłożyłem pokrojonego w grubą kostkę wędzonego łososia, posypałem ziarnami sezamu. Całość skropiłem dressingiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń