Dania główne Przepis na:
Makaron w pikantnym sosie

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 487
Dodano: 26.07.2011
Odsłon: 12505
Składniki
- 50 g masła
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 małe chili (zielone i czerwone) pokrojone w drobną kostkę
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 400 g pomidorków krojonych z puszki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 350 g makaronu
- 50 g surowego boczku - opcjonalnie
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło rozpuscić w dużym garnku. Dusić na nim cebulę i czosnek. Dodać chili i dusić jeszcze 2 minutki. Dodać pomidory i wywar z warzyw, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
-
Makaron ugotowany al dente (ja użyłam kolorowych świderek), mieszamy z gorącym sosem i podajemy na talerze.
-
Opcjonalnie: pokroić boczek w kostkę, usmażyć na chrupiąco i posypać nim makaron.
-
SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (2)

marysienkaa 12 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis fajny:) zamiast masła użyłabym oliwę. Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Attaga08 27 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Już mi ślinka cieknie , makaronożercy górą;) 57 Kto głosował? | Odpowiedz