Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w pikantnym sosie

Przepis dnia 2011-07-30
Makaron w pikantnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 466

Dodano:

Odsłon: 12450

Szybkie, pyszne i pikantne. Przepis (z moimi drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki: " Z kuchennej półeczki: Kuchnia włoska."

Składniki

  • 50 g masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 małe chili (zielone i czerwone) pokrojone w drobną kostkę
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 400 g pomidorków krojonych z puszki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 350 g makaronu
  • 50 g surowego boczku - opcjonalnie
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuscić w dużym garnku. Dusić na nim cebulę i czosnek. Dodać chili i dusić jeszcze 2 minutki. Dodać pomidory i wywar z warzyw, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku.

  2. Makaron ugotowany al dente (ja użyłam kolorowych świderek), mieszamy z gorącym sosem i podajemy na talerze.

  3. Opcjonalnie: pokroić boczek w kostkę, usmażyć na chrupiąco i posypać nim makaron.

  4. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysienkaa 12 sierpnia 2011 Przepis fajny:) zamiast masła użyłabym oliwę. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Attaga08 27 lipca 2011 Już mi ślinka cieknie , makaronożercy górą;) 5

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń