Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron w sosie brokułowo-śmietanowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Makaron gotuję na półmiękko (wg wskazówek na opakowaniu), w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odcedzam, trzymam w ciepłym miejscu.
Przygotowuję sos: brokuły dzielę na różyczki, gotuję na półtwardo z łyżeczką cukru i szczyptą soli, odcedzam na sicie. Cukinię myję, ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewam resztę oliwy, dodaję zmiażdżony czosnek oraz cukinię i duszę około 3 minut.
Po tym czasie wlewam śmietankę, dodaję pokrojony serek topiony, startą na tarce mozzarellę oraz brokuły. Mieszając cały czas, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na talerze rozkładam makaron, na niego wykładam sos. Danie podaję od razu po przygotowaniu.
30 min. Porcja kosztuje ok. 4,50 zł. Porcja zawiera ok. 420 kcal.Źródło: Tina