Dania główne Przepis na:
Makaron w sosie szpinakowo- śmietanowym

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 123
Dodano: 10.01.2010
Odsłon: 24600
Składniki
- makaron (ulubiony), pół opakowania
- szpinak mrożony, pół opakowania
- czosnek, 3-4 ząbki
- oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
- Śmietana 30%, ok 100-200 ml
- parmezan lub drobno starty ser zółty, wg uznania
- vegeta, wg uznania
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Gotujemy makaron al dente. Wg mnie najlepszy jest makaron spaghetti lub tagliatelle (płaskie, szerokie wstążki).
-
Sos: na oliwie z oliwek zeszklić czosnek, dodać rozmrożony szpinak- wszystko krótko podsmażyć. Dolać śmietankę (jeśli sos ma być bardziej śmietanowy można dodać więcej śmietany), przez chwilę gotować, tak by śmietana zagęściła sos.
-
Na patelnię z sosem wrzucić makaron, zamieszać. Osobiście pozostawiam "mieszankę" chwilę pod przykryciem.
-
Danie można posypać parmezanem lub drobno startym twardym żółtym serem. SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (5)

Doska 16 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
ja dodałam do sosu sera feta i było smacznie0 Kto głosował? | Odpowiedz

Pistacja 13 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Szczerze mówiąc, nie widziałam tego przepisu w gazetce Biedronki, ale mogę podziękować znajomej która mi go sprzedała.3 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz0401 13 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
ten przepis był w gazetce z przepisami biedronki, ale zgadzam sie że jest pyszny0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 11 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Szpinak, smietanka i parmezan - moje ukochane smaki połączone w jednym daniu - to musi być pyszne :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

gvlba 10 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Pyszności.Moja rodzinka nie jada szpinaku ale będe na tyle samolubna że to cudo zrobie tylko dla siebie.3 Kto głosował? | Odpowiedz