Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią i pomidorami (Rezanci sa tykvicami) - Słowenia

Makaron z cukinią i pomidorami (Rezanci sa tykvicami) - Słowenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3902

Dodano:

Odsłon: 1939

Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.

Składniki

  • średnia cukinia
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 12 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki białego wina
  • ok. 200 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 10 dag startego owczego sera (grana padano, oscypek lub inne)
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • ok. 40 dag makaronu wstążki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki na połówki, cebulę w kostkę, czosnek zgnieć i posiekaj.

  2. Cukinię zrumień na rozgrzanej oliwie.
    Do zrumienionej cukinii dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek. Wymieszaj, smaż dwie - trzy minuty i wlej wino.
    Dodaj pokrojone na połówki pomidorki

  3. Kiedy odparuje, dodaj kwaśną śmietanę. Tu mała uwaga - potrawa, chociaż ma włoskie korzenie, w Słowenii (w Chorwacji również) przyrządzana jest po "słowiańsku" - z kwaśną śmietaną, a nie słodką, jak robią to Włosi.
    Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.

  4. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - koniecznie al dente.

  5. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem.
    Podawaj posypane startym serem i udekorowane bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: sa%C5%82atka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ivonne 25 września 2013 Wygląda super:) Moje smaki, koniecznie do wypróbowania, ale i tak wiem że jest przepyszne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń