Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z cukinią i porem

Przepis dnia 2016-02-17
Makaron z cukinią i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 94

Dodano:

Odsłon: 3957

Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad proponuje Wam ten szybki do przygotowania makaron.

Składniki

  • 300 g makaronu Rigatoni
  • 1 por (biała i jasnozielona część) - ok. 200 g
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 220 ml śmietany do sosów
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w 0,5 cm plasterki (jeżeli cukinia jest duża, kroimy ją najpierw wzdłuż a potem na plasterki). Pora kroimy w plasterki "po skosie". Pomidorki koktajlowe przecinamy wzdłuż na pół.

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po odcedzeniu przekładamy do garnka w którym się gotował).

  2. W tym czasie, na dużej patelni, rozgrzewamy olej. Wkładamy pora i cukinię. Smażymy przez 6-8 minut na średnim ogniu, aż por się zezłoci, a cukinia będzie miękka. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 2-3 minutach, kiedy sos zgęstnieje, przekładamy zawartość patelni do garnka z makaronem. Mieszamy. Rozdzielamy na talerze. Posypujmy startym parmezanem. Podajemy od razu.


    Więcej przepisów na blogu :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń