Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką

Makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1215

Dodano:

Odsłon: 3840

Przepis na makaron z groszkiem, pieczarkami i szynką.

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • 60 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 250 g mrożonego groszku
  • 200g szynki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko
  • świeżo tarty parmezan
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ja przygotowałam samodzielnie makaron. Ale można użyć gotowy.
    Groszek ugotować do miękkości.
    Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.
    Pieczarki i cebulę obrać, drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebule i pieczarki i obsmażyć na średnim ogniu stale mieszając, przez ok 5 minut. Dołożyć groszek i szynkę.
    Wymieszać w misce śmietanę z żółtkiem i przelać na patelnię. Dusić przez 5 minut pod przykryciem albo do dobrego rozgrzania się całości.
    Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron przykryty sosem po wierzchu. Przed podaniem posypać parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń