Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kalafiorem i boczkiem

Makaron z kalafiorem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6754

Dodano:

Odsłon: 896

Danie obiadowe z makaronem i kalafiorem.Makaron w sosie, z serkami topionymi i boczkiem. Danie bardzo pyszne.

Składniki

  • -500 g. makaronu grubszego -1 duży kalafior
  • -2 serki topione ( takie po 100 g.) -1 gęsta śmietana 18 %( 250 ml.)
  • -1 cebula-tłuszcz do smażenia- 400 g. boczku wędzonego
  • -sól -pieprz -natka pietruszki.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, obrać i pokroić i zeszklić na tłuszczu.Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki albo suchą.

  2. Cebulę przerzucić do większego garnka.Dodać, pokrojone w kostkę serki i śmietanę.

  3. Usmażyć pokrojony boczek.

  4. Przerzucić do garnka z cebulą i wymieszać do rozpuszczenia serków.
    Posolić i popieprzyć.

  5. Kalafior wykroić z liści, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Rozdzielić na różyczki. Włożyć do kipiącej, posolonej wody. Gotować na pół twardo.(ok.10min.próbując). Wybrać na cedzak.

  6. Makaron ugotować w osolonej wodzie, w/g przepisu na opakowaniu.Odcedzić, lecz nie przelewać zimna wodą.

  7. Włożyć makaron i kalafior, do sosu. Wszystko wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu.
    Podawać polane ketchupem.

  8. Można zamiast boczku, podać z sadzonymi jajkami.

  9. Danie też dobre, bez boczku i jajek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń