Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kalafiorem i cukinią

Makaron z kalafiorem i cukinią

Autor: lszczesniak

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 15

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 210

Polecam to danie! szybko się robi jest tanie i dietetyczne, a smak warzyw broni się sam.

Składniki

  • 1/2 główki kalafiora
  • Makaron razowy świderki ok 120g
  • 1 nieduża cukinia
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • natka z pietruszki 3 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan do posypania
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pół kalafiora opłukać i podzielić na dość drobne kawałki.
    Ugotować al dente w osolonej wodzie. wyjąć na durszlak opłukać zimną wodą zostawić na chwilę do ostudzenia.

  2. Na gotującą się osoloną wodę wrzucić makaron razowy 120 g (60g suchego makaronu na osobę).

  3. Na patelnię teflonowej wrzucić kalafiora i zrumienić go na złoto. Wyjąć do miski oprószyć odrobiną soli i pieprzu.

  4. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cukinię. Przełożyć do miski z kalafiorem na koniec na odrobinie oliwy podgrzać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać wraz z natką do miski.

  5. Na koniec dodać ugotowany Makaron i wszystko delikatnie wymieszać (ja ten razowy gotuję tak by był miękki).

  6. Wyłożyć na talerz delikatnie posypać parmezanem.

    Ja nie dodaje tam żadnego sosu, czosnek podsmażony na oliwie, natka i kalafior dają tyle smaku że nie potrzeba nic więcej!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 12 czerwca Bardzo apetyczne połączenie, w sam raz na letni obiad.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń