Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 409 Ocena: 7241

Dodano: 25.11.2016

Odsłon: 8782

Makaron z krewetkami

Składniki

  • 20 średnich krewetek
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 mała chili
  • sok z limonki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Jeżeli chodzi o krewetki, miałam do dyspozycji obgotowane, nieobrane. Dwa tygodnie temu je zamroziłam, dziś rozmroziłam w ciepłej wodzie. Musiałam je oczywiście najpierw oczyścić. Na początek, ukręcamy im łebki, później obieramy z pancerzy, pozostawiając ogon. Jeżeli nie macie ochoty na zostawianie ogona, możecie go oczywiście także urwać. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Jest to przewód pokarmowy, zbędny. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania, rozpuszczamy masło na patelni, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, oczyszczone krewetki, po chwili chili i natkę, smażymy minutę (surowe oczywiście trzeba smażyć dłużej). Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość smażymy, dosłownie paręnaście sekund. Przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki. Można jeszcze raz posypać natką i polać oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewa_tarasiuk 27 listopada 2016 Robię podobnie, dodaje pomidory i brokuły , pyszności

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 27 listopada 2016 Pysznie się prezentuje :) Jaka szkoda, że nie mogę jeść krewetek ;( Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 25 listopada 2016 Krewetunie boskie ;-) uwielbiam pod każdą postacią i w każdej wariacji ;-))) mniammmmmm.....

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń