Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem i cukinią

Makaron z kurczakiem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3634

Dodano:

Odsłon: 4223

Przygotowanie makaronu z kurczakiem i cukinią zajmuje praktycznie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Lekkie, a zarazem sycące danie obiadowe, idealne na lato.

Składniki

  • Cukinia 2 szt.
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Pieczarki 300 g
  • Cebula 1 szt.
  • Serek mascarpone lub śmietana 30% 100 g
  • Natka pietruszki 1 wiązka
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Tymianek 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona 1 łyżeczka
  • Sól 2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Masło klarowane do smażenia
  • Makaron pappardelle (wstążki) 200 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie pokroić na pasterki o grubości 0,5 cm i delikatnie podsmażyć na maśle.

    Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia, dodać tymianek.

    Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pierś kurczaka pokrojoną na niezbyt duże kawałeczki i smażyć około 10 minut, aż pierś z wierzchu będzie biała.

  2. Do kurczaka dodać pieczarki i cukinię, przyprawić majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Wymieszać i smażyć około 10 minut, po czym dodać serek lub śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej wody z gotującego się makaronu.

    Dodać część natki pietruszki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Połączyć z ugotowanym makaronem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem

  3. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
    Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń