Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem, pomidorami, papryką

Makaron z kurczakiem, pomidorami, papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 549

Dodano:

Odsłon: 9128

Idealne danie i na ciepło i na zimno. Jako lunch do pracy. Jako pyszny obiad. Jako wykwintna kolacja. Banalnie proste i szybkie. Niebo w gębie !

Składniki

  • 100 g fileta z kurczaka
  • szklanka makaronu pełnoziarnistego
  • połowa pomidorów z puszki, krojonych
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • połowa cebuli
  • połowa sera mozzarella
  • oliwa z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, bazylia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Kurczaka kroimy w w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą. Odstawiamy na ok. 30 minut.

    2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    3. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w większą kostkę. Czosnek wyciskamy. Na patelnie wrzucamy cebulę, a po jej zeszkleniu paprykę i czosnek. Smażymy do miękkości papryki. Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy ok. 5 minut.

    4. Kurczaka pieczemy w piekarniku (ok. 15 minut, 180 stopni, termoobieg) lub smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek.

    5. Do sosu pomidorowo-paprykowego dodajemy mięso oraz ugotowany makaron i pokrojoną mozzarellę. Doprawiamy do smaku (uwaga ! dodajemy małą ilość soli ze względu, iż kurczak i makaron były solone).

    Obiad idealny i na ciepło i na zimno. Kaloryczność 1 porcji: 510 kcal.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń