Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24484

Dodano:

Odsłon: 2364

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 200 g świeżych kurek
  • 2 cebule szalotki
  • 40 g orzechów nerkowca
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g śmietanki kremówki
  • mały ząbek czosnku
  • plaster masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.

  2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.

  3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze.

  4. Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.

  5. Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 2 dni temu Tak się składa,że poza własnym ego jest coś więcej.
Tekst "Jak ktoś nie chce jeść nerkowców, niech nie je" jest taki sam :"jak ktoś nie chce używać worków foliowych,to niech ich nie używa". Wydaje mi się,że warto nie używać worków foliowych,słomek plastikowych,orzechów nerkowca,oleju palmowego....itd po to by żyło się nam lepiej ( w ogóle żyło).Płonąca Amazonia też Cię nie interesuje ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wilczyca666 27 lipca Fajny przepis,ale jak dla mnie za dużo śmietany.Albo 18% albo kremówka.Poza tym nigdy nie używam orzechów nerkowca ze względu na ich niehumanitarny zbiór.Ci ludzie (w większości kobiety i dzieci) w Indiach,Wietnamie,Ameryce Południowej potwornie cierpią przy zborach nerkowca.Polecam przeczytać,a w potrawie użyć naszych wspaniałych włoskich orzechów.http://www.sniezkagotuje.pl/2014/05/orzechy-nerkowca.html Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 19 lipca Wspaniałe danie. Wszystkie smaki mnie urzekają, a razem... poezja :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń