Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurkami w śmietanie

Makaron z kurkami w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 15145

Sezonowy rarytas - własnoręcznie zebrane kurki w sosie śmietanowym z koperkiem. Podane z makaronem - przepyszny obiad.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle mosse (fale – pięknie komponują się z kurkami)
  • 500 g świeżych kurek
  • 250 ml śmietany 18% UHT
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie myjemy i płuczemy tak długo, aż pozbędziemy się ostatniego ziarnka piasku – słabo smakuje, kiedy zgrzyta w zębach;) Potem kroimy je dość grubo i wrzucamy do rondla, w którym uprzednio roztopiliśmy łyżkę masła. Solimy lekko i przesmażamy przez około 5-7 minut.

    W tym czasie nastawiamy makaron do gotowania – fale gotują się zaledwie 4 minuty al dente, więc trzeba dobrze zsynchronizować gotowość kurek i klusek, aby wszystko podać świeże i gorące. Solimy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron.

  2. Kurki po przesmażeniu zalewamy śmietaną i na małym ogniu redukujemy przez kolejne 2-3 minuty. W naszym wykonaniu użyłyśmy śmietany UHT, dzięki czemu sos będzie delikatny i leciuteńko słodkawy. Jeśli użyjecie świeżej śmietany w kubeczku, to smak będzie nieco bardziej kwaśny. Na koniec dorzucamy koperek – kurki są gotowe.

    Makaron odcedzamy i rozkładamy go na talerze. Kurki w sosie układamy na wierzch, całość dekorujemy gałązką świeżego koperku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Rezultat? Doskonałe, pachnące latem danie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń