Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami

Makaron z mięsem mielonym i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 172

Makaron, bardzo fajny pomysł na szybki obiad na sobotę albo tydzień pracy. Uniwersalne dla niezapowiedzianych gości i rodziny. Posiłek jest bardzo syty i smaczny.

Składniki

  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • aby uzyskać lepszy smak można wymieszać mięso
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej, sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 łyżka śmietany
  • żółty ser starty
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, natomiast czosnek na drobnej.
    Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, ja czasem kroję też w kostkę.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy marchewkę i pietruszkę,dodajemy czosnek. Podsmażamy chwilę dopóki warzywa się nie zeszklą. Gdy to nastąpi dodajemy mięso mielone (aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak możemy mięso wołowe pomieszać z wieprzowym). Dolewamy około 1/2 szklanki wody i przez chwilę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

  3. Do składników na patelni dokładamy pomidory z puszki razem z zalewą. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można oczywiście podrasować smak np. suszoną bazylią i oregano), zagotowujemy. Możemy dodatkowo zahartować śmietaną, ale nie jest to konieczne. Zdejmujemy z ognia.

  4. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po odcedzeniu przelewamy na sicie zimną wodą.

    MOJA PROPOZYCJA PODANIA:

    Na talerz wykładamy część sosu, następnie makaron, starty na grubych oczkach żółty ser. Na wierzchu znowu sos (ser fajnie się rozpuści pod gorącym sosem).

    Do dekoracji możemy użyć świeżych listków bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń