Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z mięsnymi kulkami

Makaron z mięsnymi kulkami

Autor: justynka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 198

Dodano: 19.03.2013

Odsłon: 5878

Na szybki obiad.

Składniki

  • 30 dag makaronu wstążki - ugotować
  • mały kalafior - ugotować
  • KULKI MIĘSNE:
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól , pieprz
  • Sos:
  • łyzka musztardy
  • 4 łyzki śmietany
  • po łyżce masła i mąki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KULKI MIĘSNE: Mięso wyrobić z tartą bułką, mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą , pieprzem i mielona papryką. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotować 10-15 minut w osolonym wrzątku. Wyjąć, wywar zachować.

  2. SOS: Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić szklanką wywaru, zagotować. Połączyć ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kulki mięsne oraz ugotowany kalafior i makaron. Mocno podgrzać. posypać natką pietruszki.

  3. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub-26 24 lutego 2014 zabieram do wypróbowania, podoba mi się Twój przepis.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń