Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pesto i szparagami

Makaron z pesto i szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3631

Dodano:

Odsłon: 3197

Sezonowy lekki i łatwy do zrobienia obiad ze szparagami. Przygotowanie makaronu z bazyliowym pesto i szparagami, zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.

Składniki

  • Makaron tagliatelle 300 g
  • Szparagi zielone 500 g
  • Bazylia listki z małego krzaczka
  • Ser parmezan lub inny długodojrzewający 30 g
  • Oliwa z oliwek 1/2 szklanki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Orzeszki piniowe lub nerkowca do podania (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron:

    Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka i wymieszać z pesto i tartym serem pozostawiając nieco do posypania przed podaniem. Dodać pokrojone szparagi, wymieszać i wyłożyć na talerze, posypać serem i ewentualnie posiekanymi orzeszkami.

  2. Szparagi:

    Szparagi umyć, odłamać twarde końce i ugotować na stojąco w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru. Główki szparagów powinny wystawać ponad wodę, gdyż są bardzo delikatne i wystarczy im sama para z gotującej się wody. Gotować około 5 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

  3. Pesto:

    Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 maja Idealne jedzonko na tą porę roku, gdy mamy świeże szparagi :) Super, pycha :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń