Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pesto z fenkułu

Makaron z pesto z fenkułu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1875 Ocena: 43075

Dodano:

Odsłon: 1939

Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;)

Składniki

  • 250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego)
  • 2 fenkuły
  • pęczek natki pietruszki
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka pasty imbirowej
  • parmezan
  • sól ,pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu.
    Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń