Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z pieczarkami i jajkiem na miękko

Makaron z pieczarkami i jajkiem na miękko

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2041

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 420

Brak pomysłu na obiad - mam dzisiaj idealną propozycję. To było moje ulubione danie, które robiłam sobie w czasie studiów. A więc jak się łatwo domyśleć składa się niewielu produktów, jest to makaron, sos i jajko gotowane na miękko, które wbrew pozorom świetnie dopełnia całość. Muszę się tylko przyznać, że wtedy sięgałam po gotowy sos w proszku. Dzisiaj już wiem, że zrobienie własnego sosu pieczarkowego nie jest już wcale takie trudne i pracochłonne.

Składniki

  • Ulubiony makaron ok. 200 g.
  • Pieczarki 400 g.
  • Masło ok. 50 g.
  • Śmietana słodka 150 ml.
  • Cebula 1 szt.
  • Mąka pszenna 1-2 łyżk
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko 2-3 szt.
  • Koperek 1 pęczek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć i w razie potrzeby umyć. Pokroić w plasterki.

    Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

    W rondelku rozpuścić masło, podsmażyć chwilę cebulkę, a następnie dodać pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu, do miękkości pieczarek. Od czasu do czasu mieszać, a w razie potrzeby dolać wody.

    Śmietankę roztrzepać z mąką, dodać do pieczarek mocno roztrzepując. Całość jeszcze chwilkę pogotować.

    Gotowy sos podawać z makaronem wg opisu na opakowaniu i jajkiem ugotowanym na miękko.


  2. Danie obficie posypać koperkiem.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 04 kwietnia super pomysł, ja ile razy gotuję jajko na miękko to zawsze mi wyjdzie na twardo ;-))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 marca jak przepieknie i smakowicie wyglada twoj przepis :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń