Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z serem to chyba jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych w przygotowaniu dań. Kiedy nie mam czasu i potrzebuję przygotować obiad w 15 minut to pierwszą myślą jest właśnie makaron z serem. Z czasem ulepszyłam to danie dodając do niego jajko i przyprawy. Początkowo było to jajko na miękko, a później jajko w koszulce (kiedy w końcu nauczyłam się jak przygotować ;) ). Tę wersję lubię najbardziej.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 252
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 252
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do gorącego makaronu dodajemy starty na tarce ser żółty i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a ser całkowicie roztopi (w razie potrzeby, jeśli nasz ser nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy wszytko na małym ogniu).
Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki (pamiętajcie jajko musi być naprawdę bardzo świeże). Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Gorący makaron przekładamy na talerz i obsypujemy przyprawami. Na górze układamy jajko w koszulce i wszystko obruszamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ;)