Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem śmietanowym pieczarkami i kurczakiem

Makaron z sosem śmietanowym pieczarkami i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 159

Dodano:

Odsłon: 2620

Sos śmietanowy z duszonymi na maśle pieczarkami i kurczakiem podsmażonym na ala skwareczki.

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g masła
  • 160 ml śmietany 22%
  • świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czyścimy pieczarki, kroimy je w ćwiartki, lekko solimy i dusimy na maśle (ok.15 min). W tym samym czasie na innej patelni smażymy osolonego kurczaka pokrojonego w drobna kostkę, do momentu uzyskania "ala skwarków".
    Następnie łączymy kurczaka z pieczarkami i dodajemy śmietanę oraz liść laurowy i ziele angielskiego, gotujemy na wolnym ogniu do momentu uzyskania aksamitnego sosu. Na końcu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente, sos przyozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
    Gotowe!

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń