Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem teriyaki

Makaron z sosem teriyaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 39

Wracasz z pracy i chcesz przygotować coś szybkiego i orientalnego? Ten przepis jest dla Ciebie!!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania makaronu. Pokrusz makaron z zupek i zalej wrzącą wodą - nie używaj przypraw, które są dołączone. Zostaw makaron, aż spęcznieje i będzie miękki. Wody zalej tak, aby było jej ok 1 cm ponad poziom makaronu.

  2. Kurczaka pokrój w kostkę 1cm x 1cm. Posyp solą i pieprzem. Zostaw na parę minut i weź się w tym czasie za sos.


    Możesz wykorzystać warzywo jakie masz akurat w lodówce brokuła, kalafior lub paprykę. Pokrój go na drobne różyczki lub kawałki. Wykorzystaj pół papryki lub 1/3 brokuła/kalafiora.

  3. Do słoiczka wlej sos sojowy, olej sezamowy, wodę, miód i rozdrobniony czosnek. Całość wymieszaj dokładnie.

    Zamiast miodu możesz użyć cukru. Sos ma być słony od sosu sojowego i słodki. Słodycz i słoność mają być na tym samym poziomie smakowym.

  4. Podsmaż kurczaka na patelni na odrobinie oleju. Dodaj od razu warzywa. Smaż pod przykryciem, aby warzywa trochę zmiękły. Smaż do momentu, aż mięso zacznie się rumienić i nie będzie surowe.

    Dodaj makaron bez wody. Całość zalej sosem teriyaki, wymieszaj dokładnie i potrzymaj parę minut na małym ogniu.

    Podawaj posypane szczypiorkiem.


    Pamiętaj, że sosy sojowe różnych firm mają inną moc słoności. Robiąc sos teriyaki spróbuj sos i dodaj go mniej jeśli jest bardzo słony. Mój przepis jest na bazie sosu Kikkoman.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń