Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 609

Dodano:

Odsłon: 20346

Moja makaronowa propozycja idealnie nadaje się zarówno na danie główne, przystawkę lub sałatkę na zimno na imprezę.

Składniki

  • makaron razowy, 1/2 opakowania
  • kiełbasa (np. polska surowa lub inna ulubiona), 1-2 szt.
  • ząbki czosnku, 3
  • suszone pomidory w oleju, ok. 8 szt.
  • ser feta, 1/2 opakowania
  • Natka pietruszki, 1/2 pęczka
  • plastry boczku/bekonu, do dekoracji
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

  2. Rozgrzać patelnię, dodać 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów. Wrzucić pokrojoną na dość cienkie plasterki kiełbasę, podsmażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilkę podsmażyć, ale uważać żeby nie rumienić mocno czosnku, bo będzie gorzki. Dodać pokrojone suszone pomidory. Podsmażyć chwilkę całość. Dodać ugotowany makaron i smażyć kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Usmażony makaron wyłożyć na talerze. Posypać pokruszoną lub pokrojoną na kawałeczki fetą. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Do dekoracji można użyć usmażonych plastrów boczku lub bekonu.

  4. Podawane przeze mnie ilości kiełbasy lub fety są orientacyjne, bo oczywiście można podpasować pod swój gust.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń