Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj danie - wspomnienie z wakacji. Otworzyłem przywieziony z Istrii słoiczek trufli pokrojonych w cienkie plasterki i zakonserwowanych w oliwie. Smak - bardzo specyficzny, ale ja je uwielbiam. Polecam bardzo proste danie - makaron z truflami. Na Istrii dostaniesz w każdej konobie. Cena trufli poraża - słoiczek 30 g kosztuje 100 HRK, czyli ok. 60 zł. Ale na porcję potrzebujesz dosłownie kilka plasterków. Cena takiej porcji makaronu to ok. 5 zł (w Chorwacji nie mniej niż 20 zł za porcję).
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 768
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 768
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Składniki
Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj odrobinę przyprawy włoskiej. Włóż do niej odcedzony makaron i chwileczkę podsmaż. Możesz dodać 2 - 3 łyżki wody spod makaronu. Wyłóż makaron na talerze, połóż na nich po kilka plasterków trufli, posyp startym parmezanem i natychmiast podawaj.