Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z tuńczykiem na pikantnie

Makaron z tuńczykiem na pikantnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 265

Szybkie danie na wielki głód:) Makaron z tuńczykiem z puszki z dodatkiem suszonych pomidorów, papryczki chili, czosnku i imbiru. Prosto i smacznie:)

Składniki

  • makaron 25 dag
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • pomidory suszone 4 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • papryczka chili 1 szt
  • cebula 1 szt mała
  • imbir starty 1 płaska łyżeczka
  • oliwa z suszonych pomidorów do smażenia
  • sok z limonki do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka kolendry
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do cebuli. Podsmażamy 2-3 min. często mieszając by się nie przypaliły.
    Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i suszone pomidory. Podsmażamy kolejne 2-3 min.
    Tuńczyka odsączamy, lekko rozdrabniamy widelcem i dodajemy na patelnię. Mieszamy i podsmażamy 3-4 min.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

  2. Makaron odsączamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy i mocno podgrzewamy. Porcje makaronu z tuńczykiem przekładamy na talerz i posypujemy natką kolendry. Danie możemy posypać także startym parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń