Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4015

Dodano:

Odsłon: 3719

Kuchnia włoska w moim wydaniu. Tam mi zasmakowało połączenie bakłażana z cukinią, że wkomponowuję je w prawie każdą potrawę. W połączeniu z makaronem również wyszło rewelacyjnie. Lekko pikantny sos warzywny i makaron szpinakowy w kształcie listków zagrały na maksa!

Składniki

  • pół bakłażana
  • nieduża cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 - 6 suszonych pomidorów
  • 10 oliwek
  • 10 dag startego parmezanu
  • 30 dag makaronu (raczej grubszy)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki pikantnej przyprawy włoskiej
  • 6 - 7 łyżek oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż pokrojonego w kostkę bakłażana.

    Zdejmij z patelni na pergamin.

  2. Na patelnię dolej dwie łyżki oliwy i zeszklij na niej posiekaną cebulę.

    Do podsmażonej cebulki dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane 2 ząbki czosnku.
    Smaż 3 minuty.

    Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i smaż, aż zmięknie.

    Na samym końcu wrzuć podsmażony wcześniej bakłażan i dokładnie wymieszaj.

  3. W dużym rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzej resztę oliwy i wrzuć na nią zgnieciony czosnek. Podsmażaj, aż zrobi się brązowy i następnie wyjmij go z patelni.
    Wrzuć w zamian pokrojone na połówki pomidorki, dodaj suszone zioła i smaż chwilę.
    Dodaj podsmażone warzywa i dobrze wymieszaj.

  4. Wrzuć do rondla ugotowany "al dente" makaron, posyp startym parmezanem i dobrze wymieszaj.
    Wyłóż na talerze i od razu podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń